Zuid IJsland - PhotoTravelers

Zuid - IJsland

Mee met ons in 2019 of 2020 ? Workshop binnenkort online!!!

Planning Mei 2019

Momenteel zijn we bezig met de planning van onze buitenlandse activiteiten voor de periode 2019 en 2020.

Uiteraard kan en mag IJsland niet ontbreken voor al wie landschapsfotografie wil beleven. Vandaar dat deze ook op onze radar staat.

Lees meer hieronder.

Ringweg 1 en Golden Circle

IJsland het land van vulkanen, warm waterbronnen, vele watervallen, gletsjers en zoveel meer. Je kan ervoor kiezen om het land te bezoeken en de Golden Circle te volgen of de Ringweg Nr1. 

Deze ringweg is eigenlijk de ring die rond IJsland loopt en die je naar de meest toeristische en dus ook de drukst bezochte plekken van IJsland brengt. De golden circle (rondrit ongeveer 300km) brengt je naar enkele bezienswaardigheden in de buurt van de hoofdstad Reykjavik zoals de Secret Lagoon, Geysir en het verste punt op deze route Gullfoss.

Mijn ervaring zegt dan om deze plekken te vermijden in het hoogseizoen (juni, juli, augustus) want dan is het veel te druk en heb je als natuurfotograaf niet de rust om mooie beelden te maken.

Foto : Gletsjerlagune in Jokulsarlon

Wanneer je echter in de maand mei gaat zit je in de periode waar de zon slechts een uurtje aan de horizon verdwijnt (einde mei gaat ze zelfs niet meer onder) en kan je genieten van heel veel zacht licht 's avonds laat en 's morgens heel vroeg.

Onderschat echter nooit het weer en de temperaturen. Het mag dan wel al lente zijn, de strakke winden kunnen het vaak naar de avond toe heel koud laten aanvoelen. Regen en winterkledij kunnen in deze tijd van het jaar nog nodig zijn. Trek daarom verschillende laagjes aan en leg het thermisch ondergoed toch maar niet te ver weg.

Afhankelijk van het aantal dagen verlof die je hebt kan je dus opteren voor diverse mogelijkheden zoals eerder vermeld. Heb je een 3tal weken de tijd dan kan je rustig op eigen tempo de ring rond IJsland rijden die je naar zowel de zuidkant als de noordkant van het eiland brengt.

Heb je echter maar 1 weekje de tijd dan kan je opteren om enkel in het zuiden of enkel in het noorden te reizen. En hier kan je ook kiezen om een dagje uit te trekken om de Golden circle te rijden.

Foto : waterval Skogafoss

En wat dan met het binnenland ?

Wel dit kan ook bezocht worden maar hou er rekening mee dat deze wegen best met een 4X4 te overbruggen zijn en dat deze gedurende de winterperiode ook verboden zijn voor alle verkeer. Je hebt dus zeker de mogelijkheid om IJsland op een rustige manier te bezoeken en te fotograferen maar dan moet je er rekening mee houden dat je best enkele malen moet terug keren. Nu ja dat mag geen enkel probleem zijn.

Ook hier zegt mijn ervaring weer dat je beter enkele malen een weekje weg bent om te fotograferen dan 1 maal een hele lange tijd. Zo blijft je aandacht gefocust op het fotograferen. Geloof me eens je er bent geweest wil je dadelijk weer terug.

Dus adviseer ik om meermaals een kortere periode van dit prachtige land en zijn natuur te genieten.

Foto : rivier langs de route op weg naar het ijsmeer

Materiaalbenodigdheden fotografie :

Fototoestel, groothoeklens 12-24 mm/ 12 mm vaste lens, om de prachtige landschappen vast te leggen. 24-70mm of 70-200mm om eventueel in te zoomen op details die wat verder weg zijn. Uiteraard rekening houden met het gewicht. Macrolens of tussenringen kunnen hier ook goed van pas komen.

Filters kunnen uiteraard ook niet ontbreken in de fototas. ND filter, polarisatiefilter, verloopfilters ... zullen dagelijks meermaals gebruikt worden.

Een stevig statief is zeker nodig vanwege de hevige wind die er vaak aanwezig is.

Uiteraard voldoende batterijen,geheugenkaartjes en eventueel een externe harde schijf waarop je de beelden kan opslaan. Laptop kan ook handig zijn om de foto's te bespreken.


Foto : in de buurt van Dyrholaey.

Kledij en bescherming

Stevige schoenen en aangepaste kledij voor de tijd van het jaar ( thermisch ondergoed,muts en handschoenen zijn zeker geen overbodige luxe).

In IJsland zullen we ons verplaatsen met huurauto(s). Niet gebonden aan tijdslimieten zal ieder zijn ding kunnen doen op deze fantastische bestemming.

Deze reis is fysisch niet zo zwaar aangezien we bijna altijd met de wagen tot aan de locaties kunnen rijden. Maar af en toe zullen er wel stukken bij zitten waar wat gestapt zal moeten worden om de minder gekende locaties te bezoeken. Maar dit wordt zeker vermeld wanneer de reis online komt.

Iedereen is welkom op deze buitenlandse workshop van beginner tot gevorderde fotograaf. Steve en Frank zullen dan ook de nodige aandacht besteden in het geven van tips en hoe je het best met de filtersystemen kan werken zodat ieder van jullie met prachtige beelden terug naar huis kan.


Foto : waterval Seljalandsfoss

Willen jullie graag deze en andere trekpleisters met ons gaan fotograferen en zijn jullie geprikkeld na het zien van de beelden en het lezen van deze korte blog, hou dan zeker onze workshop pagina en reizen nauwlettend in het oog.

Heb je vragen over deze trip aarzel dan niet om ons te contacteren 


Alles eerstdaags online

Wens je op de hoogte te blijven? schrijf je in op onze nieuwsbrief en wij doen de rest voor jou.

Voor vragen kan je ons steeds contacteren via mail of de contact knop.

PhotoTravelers Frank & Steve


IJsland beelden

IJsland Zwart wit

IJsland Details

Powered by SmugMug Log In