Noorderlicht - PhotoTravelers

Noorderlicht - Aurora Borealis

Mee met ons in Februari 2019 of 2020 ? Workshop binnenkort online!!!

Noorderlicht

Ook wel Aurora Borealis genoemd, staat bij vele fotografen op hun verlanglijst. Dit was bij mij niet anders. Na enige planning dan toch het hoge noorden getrotseerd.

Alle voorbereidingen werpen hun vruchten af tot op heden heb ik op de drie jaar slechts 1 dag geen noorderlicht kunnen vastleggen. Dit succes was gewoon omdat ik goed op de hoogte ben van de locatie. Periode van het jaar en tal van andere zaken spelen hier een rol in.

Het voordeel hiervan is dat vele mensen dit in het oog houden. Mensen hebben mijn grote slaagkansen weten te waarderen. Nu in het begin was men vrij sceptisch maar na meerdere succesvolle trips later is dit een hoogvlieger geworden. Elk jaar vragen de mensen ons opnieuw wanneer we het Noorderlicht voorzien.

Elke groep tot op heden heeft telkens het noorderlicht mooi kunnen vastleggen.


70° Noord

We vertrokken naar 70° noorderbreedte in het hoge noorden. Dit komt overeen met de geografische breedte van Alaska In Amerika en Siberië in Rusland.

In totaal bracht ik  22 dagen door in het Noorden en kon ik 19 dagen noorderlicht vastleggen .

Aurora Borealis

Northern Lights in het Engels is een andere benaming voor dit fenomeen. Met het blote oog is dit ook mooi maar op een foto is dit spectaculair om te zien. Ik heb dan ook geluk gehad om dit telkens met de camera vast te leggen.

Na vele locaties te bezichtigen en te fotograferen heb je ook meer kans dat je mooie beelden kan maken. De voorbereiding is dan ook heel belangrijk. Hier is veel tijd ingestoken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Rechts een van de vele beelden in de Fjorden.


Kleur

De Kleuren heb je hier in het Groen en Magenta kleur, afhankelijk van het zuurstof gehalte in de lucht. Hoe dit juist in zijn werk gaat zal ik niet uitleggen. We gaan gewoon genieten van beelden en begeleidende tekst die ik hier neerpen van mijn ervaringen .

Er is ook een Poolmuseum aanwezig op locatie. Uit archeologische vondsten blijkt dat de streek reeds 10.000 jaar geleden bewoond was. Stel je voor wat die mensen toen gedacht moeten hebben als ze deze kleuren aan de hemel konden vaststellen. Dit moet bangelijk zijn geweest niet wetende wat dit was. Nu genoeg geschiedenis en verder beelden bekijken.

Objectief

Alle beelden werden bijna allemaal gemaakt met de groothoeklens 12mm LaowaZeroD. Dit alles met een full-frame camera en veel geduld. Dat laatste is waarschijnlijk het allerbelangrijkste GEDULD.

Als er geen maanlicht is sta je werkelijk in het donker en is camera kennis wel belangrijk om tot mooie beelden te komen in deze niet alledaagse omstandigheden. Ik hou ervan wanneer foto's van landschappen alles mooi scherp is, van voorgrond tot en met de sterren. De scherpte is bij vele beelden die we zien niet optimaal, vaak ontbreekt de scherpte in de voorgrond.

Vallende ster of Melkwegstelsel

Op de foto links kan je beiden zien vallende ster rechts en van het melkwegstelsel. Het is altijd leuk als je mooie zaken kan vast leggen met de camera. We wisten dat het melkwegstelsel er was, je kon het met het blote oog zien.  Dan was het gewoon de camera richten en in de juiste compositie plaatsen. Daarna geduld hebben dat alles in de juiste locatie in beeld kwam. Behalve dat kleine wolkje juist boven de bergen was het een open hemel. Ook dit dit wolkje staat op de juiste plaats in beeld.

Panorama

Panorama beelden zijn ook steeds de mogelijkheid. Stevig statief, remote en landschappen die zich er toe leiden om panorama beelden te maken. Hier heb je een mooi voorbeeld van een panorama foto. Ik heb er voor gekozen om links een onderwerp in beeld te brengen met sneeuw in de voorgrond en dat leid het oog dieper in beeld richt noorderlicht.

Hier hebben we  een panorama gemaakt van 8 verticale beelden en die samengevoegd in Lightroom. Afgewerkt naar smaak en keuze .
Maanlicht

Meestal lees je vele zaken over instellingen en welke lenzen je kan gebruiken noem maar op.

Ik ga eerlijk zijn ik veeg aan alle regels mijn voeten en gebruik mijn eigen instellingen die totaal afwijken van de rest. Tot op heden heb ik hier de beste resultaten van.

Maanlicht is een van die zaken wat afgeraden word. Hier een mooi voorbeeld hiervan het maanlicht zorgt voor een extra in Beeld.

Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Het belangrijkste van al is dat je uw materiaal kent en weet wat de limieten van het toestel zijn. Dan is bijna alles mogelijk denk ik. Ook deze beelden kan je maken met een camera van 5000€ maar ook met een camera van 1500€. Ik heb zelfs beelden gemaakt met een GoPro camera van 500€ dus ken je materiaal is de boodschap.

En niet vergeten , genieten van het moment!

Powered by SmugMug Log In